'Αρθρα

 Το Νόημα της Ζωής

Δεν είναι μόνο ένα φιλοσοφικό ερώτημα, αλλά οδηγεί σε πολύ απτές και συγκεκριμένες απαντήσεις, που οδηγούν σε σημαντικές επιλογές με ξεχωριστό νόημα για τον καθένα, δίνοντας πληρότητα και χαρά.  

Συχνά η απουσία νοήματος στη ζωή είναι η πηγή πολλών αρνητικών συναισθημάτων, βασάνων και νευρώσεων. Πολλοί άνθρωποι στην εποχή μας, δεν πάσχουν από άλλα σοβαρά προβλήματα πάρα μόνο από την απουσία νοήματος στη ζωή (1/3 των περιπτώσεων) !

Ίσως αυτό, ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, μαζί με τον φόβο του θανάτου και της μοναξιάς, να είναι το υπέρτατο υπαρξιακό στρες και συχνά αυτά τα ερωτήματα οδηγούν σε μια βαθιά και γενναία εξερεύνηση του εαυτού.

Διαβάστε τη συνέχεια


Εσύ! Που θέλεις να πας ;

Άλλοι το γλεντάνε που μένουν μέσα. 'Άλλοι κολλάνε στη τηλεόραση αθροίζοντας θανάτους και κρούσματα, και λογαριάζοντας τον εαυτό τους στους «επιζώντες της επιδημίας». Άλλοι βαριούνται «θανάσιμα», πλήττουν αφόρητα ή εξαντλούν τον επαναστατικό τους οίστρο σε βόλτες με το στανιό.

....Εσύ; Που θέλεις να πάς;
Στο σούπερ μάρκετ; βόλτα στο τετράγωνο; Μέσα στο Είναι σου; ή Ταξίδι στο Μέλλον που έχεις τώρα την τέλεια ευκαιρία να συνδημιουργήσεις ;

Διαβάστε τη συνέχεια


Συναισθήματα & Νους

Θέλοντας να εξηγήσουμε με λόγια τι είναι ένα συναίσθημα θα λέγαμε ότι είναι μία ευχάριστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση, ως επακόλουθο κάποιου γεγονότος, σκέψης ή εμπειρίας, που δημιουργεί μια εσωτερική διέγερση ωθώντας μας να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε.

Διαβάστε τη συνέχεια


Σκέψεις για την Τέχνη & την Ψυχαγωγία

Πολλοί πιστεύουν ότι ο πόνος και οι επώδυνες καταστάσεις είναι ο βασικότερος δρόμος που οδηγεί στην Αυτογνωσία και την Απελευθέρωση. Να είμαστε δηλ. προσκολλημένοι σε κάτι ή κάποιον και να αρνούμαστε να το αφήσουμε και να προχωρήσουμε. Αυτό το «κόλλημα» μας κάνει να υποφέρουμε. Και τότε, για να μην πονάμε «αναγκαζόμαστε» να αφήσουμε δυσλειτουργικούς τρόπους αντίληψης και συμπεριφοράς και να υιοθετήσουμε νέους και πιο λειτουργικούς.
Διαβάστε τη συνέχεια


Τέχνη και Πραγματικότητα
Χθες μεταξύ μιας φίλης, που δεν γνωρίζω προσωπικά, και εμένα έγινε ο εξής διάλογος, στο διαδίκτυο:

Μετά την συνταξιοδότηση μου ξεκίνησα μαθήματα γλυπτικής κεραμικής και ένας αλλιώτικος κόσμος μου αποκαλύφθηκε ξαφνικά! Όμως είναι έτσι ακριβώς: γινόμαστε πιο λειτουργικοί στη ζωή μας! (έγραψε η φίλη). Έτσι είναι ! Η τέχνη δημιουργεί έναν ολόκληρο κόσμο, δίπλα στον "κανονικό" κόσμο! (της απάντησα εγώ) 
Διαβάστε τη συνέχεια 

Η Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη
Ο Καζαντζάκης ξεκίνησε να γράφει το 1922 την «Ασκητική» στη Βιέννη, αλλα θα το τελειώσει το 1923 στο Βερολίνο. Σε επιστολή προς την πρώτη τους συζυγο Γαλάτεια Καζαντζάκη αναφέρει : « γράφω τώρα την -Ασκητική-, ένα βιβλίο mystique, όπου διαγράφω τη μέθοδο ν' ανεβεί η ψυχή από κύκλο σε κύκλο ωσότου φτάσει στην ανώτατη Επαφή.
Διαβάστε τη συνέχεια


O Ιρβιν Γιάλομ για τον Καζαντζάκη

Ο γνωστός συγγραφέας Ιρβιν Γιάλομ (Όταν εκλαψε ο Νίτσε», «στο ντιβάνι» κλπ) και ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή ψυχοθεραπευτές τιμήθηκε με το βραβείο Οσκαρ Πφιστερ, τον Μάιο του 2000. Στην ευχαριστήρια ομιλία του κατά την παραλαβή αυτής της τόσο σπουδαίας επιστημονικής διάκρισης, που απονέμει η Επιτροπή για την Ψυχιατρική και την Θρησκεία της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, ο Ιρβιν Γιάλομ έκλεισε με τις εξής λέξεις:
 
Διαβάστε τη συνέχεια

Το Χαμένο Νόμπελ του Κ. Αρκουδέα

Νομίζω ότι η έλξη που ασκεί στον αναγνώστη «Το χαμένο Νόμπελ» του Κ. Αρκουδέα οφείλεται κυρίως στην αφηγηματική πλοκή ενός μυθιστορήματος και τα χαρίσματα ενός δοκιμίου. Αλλά όχι μόνον αυτό.
Διαβάστε τη συνέχεια


Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε